top of page

VEELGESTELDE VRAGEN

 • WAT IS ZEEFDRUK?
  Zeefdruk is een artistieke druktechniek. Een heel fijn gaas wordt strak rond een raam gespannen - te vergelijken met een vliegenraam maar dan veel fijner en strakker. Er wordt emulsie aangebracht op de zeef waardoor de gaatjes van de zeef dichtgemaakt worden. Wanneer deze emulsie in aanraking komt met licht dan hardt deze uit. Door op bepaalde delen het licht tegen te houden kan een ontwerp op de zeef worden aangebracht. De emulsie wordt uit deze onbelichte plekken gewassen waardoor de gaatjes van de zeef terug open zijn. Met behulp van een rakel - vergelijkbaar met een raamwisser - kan er inkt door de open gaatjes worden geduwd. Wil je graag een schematische uitleg met tekeningen? Neem een kijkje achter de schermen!
 • INKT OP WATERBASIS, IS DE INKT DAN WATERRESISTENT?"
  Inkt op waterbasis klinkt inderdaad een beetje verwarrend. Er zijn twee grote soorten inkt die vaak worden gebruikt bij zeefdruk. Ink op waterbasis en platisol. In platisol inkt zitten plasticdeeltjes en is logischerwijs voor ons minder interessant om te gebruiken. Inkt op waterbasis is, zoals het zelf al zegt, op basis van water maar natuurlijk wel waterresistent. De inkt die we gebruiken is daarbovenop ook ecologisch. Na het drukken fixeren we alle prints extra met de hittepers.
 • WAAR LEERDE JIJ ZEEFDRUKKEN?
  Ik volgde een tijdje zeefdruklessen aan de Academie van Wilrijk. Nadien ging ik zelf experimenteren in de tweede slaapkamer in ons appartementje, ook wel 'den ateljee' genoemd.
 • IS DE KLEDIJ ECHT EERLIJK EN ECOLOGISCH?
  Jazeker! Onze nachtrust zou een pak slechter zijn moest dit niet het geval zijn. Niet enkel de kledij is duurzaam maar ook het proces. Wij streven naar transparantie en vinden het daarom ook belangrijk om jullie hier ook zo goed mogelijk over te informeren. Meer info vind je onder het tabje 'transparantie'.
 • HOE WAS IK DE KLEDIJ HET BESTE?
  Binnenstebuiten en op 40°C om de print te beschermen. De kledij is geschikt voor de droogmachine maar luchtdrogen is altijd beter, bij alle kledij. Het verlengt de levenstuur van je lievelingskledingstuk aanzienlijk. Strijken mag maar om de print zo goed mogelijk te bewaren doe je dit best binnenstebuiten of met een handdoek of bakpapiertje tussen de print en strijkijzer. Dus nooit rechtstreeks met je strijkijzer over de print gaan! Of hoopte je hier het advies te lezen dat strijken ten strengste verboden is, omdat je strijken niet tof vindt? Awel ja: verboden te strijken, verplicht leukere dingen met je tijd doen!
 • HOE WEET IK WELKE MAAT IK MOET NEMEN?
  Bij elk kledingstuk zie je een foto van een matentabel. Neem je lievelings t-shirt of sweater erbij en meet deze op, kijk in de tabel met welke maat het beste overeen komt.
 • IK WIL EEN KLEDINGSTUK TOCH LIEVER IN EEN ANDERE KLEUR, KAN DAT?"
  Dat kan eventueel. Vaak is de kledij van een bepaald kledingstuk specifiek gekozen omdat het het mooiste is met de print. Maar, rekening houdend met lichte en donkere kleuren want dit vergt een andere aanpak, kunnen we dit wel altijd eens bekijken. Stuur gerust een mailtje!
 • KAN IK MIJN BESTELLING ERGENS AFHALEN?
  Jazeker, bij ons in Antwerpen! Vink 'afhalen' aan en we spreken de mogelijkheden verder af via mail.
 • WAAROM GEEN GRATIS VERZENDING MEER?
  Wij namen de kostprijs voor de verzendkosten vanaf een bepaald bedrag op ons. Maar toen beseften we dat we eigenlijk geen grote spelers zijn die zich dat kunnen veroorloven.
 • MIJN PAKKET KWAM IN EEN GEBRUIKTE DOOS, KLOPT DIT WEL?"
  Jazeker! Dit lijkt misschien wat gek als de pakjeskoerier aanbelt met blauwe doos van die ene webshopgigant maar er zijn zoveel dozen in omloop dat het te gek zou zijn om nieuwe dozen te gebruiken. We compenseren dit wel door er een toffe sticker op te kleven met die ene oorwurm van die populaire Belgische band.
 • IK DUIDDE AAN DAT IK MIJN PAKJE WIL AFHALEN MAAR DIT ZAL TOCH NIET LUKKEN. HELP?
  Stuur ons een mailtje. We versturen een betaalverzoek voor de verzendkost en vanaf het moment dat deze is voldaan sturen we je pakketje op.
 • IK KEN IEMAND DIE JIJ KENT, KAN IK ZO AAN MIJN BESTELLING GERAKEN?"
  Natuurlijk! Vink aan dat je 't wilt afhalen en stuur ons een mailtje, dan bekijken we hoe we het kunnen regelen.
 • WAAROM PRE-ORDERS?
  Wel, dat is een keuze vanuit verschillende standpunten. We weten dat dit de drempel verhoogt om te bestellen, dus dit was geen ondoordachte of makkelijke keuze. Enerzijds is dit uiteraard een financiële en logistieke kwestie; eerlijk is eerlijk. Zeefdruk is duur en arbeidsintensief - gezien wij alles helemaal zelf doen. We investeren in duurzame materialen en inkten dus een hele stock kledij aankopen is een grote hap uit het budget, maar ook een onzekere hap want we weten nooit hoe goed een kledingstuk gaat verkopen. Dan moeten er ook keuzes gemaakt worden over maten. Zonder pre-orders zouden we niet zo'n groot scala aan maten kunnen aanbieden zoals we nu wel doen. Maar, het allerbelangrijkste: we drukken exact het aantal prints als mensen die ze willen. Dus we hebben geen overstock en er wordt niet aan dumpingprijzen van de hand gedaan. Dit is veel ecologischer.
 • IK WIL EEN EIGEN ONTWERPEN LATEN ZEEFDRUKKEN, KAN DIT?"
  Ja en nee. Het is afhankelijk van het aantal stuks je wilt. Een zeef prepareren is een heel proces met een vaste kostprijs. Hoe meer stuks je afneemt, hoe goedkoper het in totaal wordt per stuk - gezien de vaste kost dan verspreid wordt per stuk. Als je maar 1 stuk wil betaal je én het prepareren van een zeef én een druk. Voor 1 stuk is dit te belachelijk, zowel voor jou als voor mij. Vanaf meerdere stuks mag je gerust contact met ons opnemen voor meer informatie! We zijn wel volop aan het bekijken of we in de toekomst toch dingen in mini oplage kunnen doen met behulp van de hittepers. Maar daarover later meer!
 • KAN JIJ EEN LOGO VOOR MIJ ONTWERPEN?
  Dat kan zeker! Stuur ons een mailtje voor wat meer informatie.
 • IK HEB EEN VRAAG DIE HIER NIET TUSSEN STAAT, WAT NU?"
  Als het een beleefde vraag is mag je altijd een mailtje sturen.
 • IK MERKTE ERGENS OP JE WEBSITE EEN FOUTJE OP, KAN IK HET AANPASSEN?"
  Stuur ons een mailtje en dan passen wij het aan! Bedankt!
 • WAT IS HET GEBRUIKTE LETTERTYPE?
  Ik (Anse) maakte een lettertype van mijn eigen handschrift.
 • WAT IS RISOPRINT?
  Een risoprinter lijkt op het eerste zicht op een groot, oud kopieermachine maar het is niet te vergelijken met een standaard printer. Het gebruikt eigenlijk hetzelfde principe als zeefdruk. Elke kleur wordt apart gedrukt door middel van een stencil. Doordat een risoprinter koud drukt, de stencil gemaakt is van rijstpapier en de inkt van soja of rijstzetmeel (landbouwafval) is het een duurzame manier van drukken. Zeker wanneer er gedrukt wordt op duurzaam geproduceerd en gerecycleerd papier - waar wij telkens voor kiezen.
 • WAAROM RISOPRINT EN GEEN ZEEFDRUK?
  Door onze prints te laten risoprinten kunnen wij onze prints betaalbaarder aanbieden dan wanneer we ze met de hand zeefdrukken. Ook zijn er meer mogelijkheden voor een printontwerp dan met zeefdruk. Tenslotte is het laten risoprinten van ons drukwerk ecologischer. Er moet geen zeef belicht worden, er wordt geen water gebruikt om de zeef proper te maken, ...
 • WORDEN DE PRINTS LOKAAL GEDRUKT?
  Ja! Er zitten een aantal toffe riso-printers in Antwerpen waar wij heel graag mee samenwerken.
bottom of page